Realisaties

Wim en Ria Plattau wonen met hun 2 kinderen al jaren in Tielt-Winge. Ria neemt als dochter, ook thuisverpleegster, deels de zorg op voor haar vader, die ziek is. Door een recente palliatieve diagnose van vader Leon en een val van haar moeder hakt Ria samen met haar gezin en zussen de knoop door. Ze neemt haar ouders in huis, in de vorm van een mobiele zorgwoning in de tuin. Zo behouden ze elk nog hun privacy en kunnen andere familieleden langskomen wanneer ze willen. 

“Het kost eigenlijk teveel tijd om telkens heen en weer te rijden om zorg toe te dienen aan mijn vader” stelt Ria. Een rusthuis of serviceflat is niet de goede oplossing en biedt haar en de rest van de familie geen gemoedsrust. Daarom ging ze samen met haar zoon Ward op zoek naar een alternatieve oplossing. Door haar achtergrond in thuisverpleging stond de term "zorgwoning in de tuin" haar niet vreemd. Na één doelgerichte google-zoektocht kwam ze uit bij Ernesto.

Door de diagnose van (groot-) vader Leon wouden we vanuit Ernesto zelf ook ons beste beentje voorzetten en schakelde we een versnelling hoger. Na de eerste contacten eind 2022, wordt er net na nieuwjaar een overeenkomst getekend. De zorgwoning werd op 12 april geplaatst en dat was helemaal volgens wens van Leon. “Dat er voor mijn vrouw gezorgd zal worden wanneer ik er niet meer ben” 

De familie koos ervoor om een zorgwoning te huren in plaats van te kopen. Daarom werd er langs de buitenkant gewerkt met antraciet staalbeplating. Een materiaal dat geen onderhoudt vraagt en gemakkelijk is omgang. Verder beschikt de module van 36m² over een keuken, een centrale betegelde badkamer met inloopdouche, wc en lavabo met spiegelkast en een slaapruimte met plaats voor een kleerkast en tweepersoonsbed. 

 

Ook de pers was aanwezig bij de plaatsing van de zorgwoning: