Divers

Wanneer je een dagje ouder wordt kan het wel eens voorvallen dat je extra zorg nodig hebt. Alleen wonen wordt dan riskanter en vooral eenzaam. Vele zien de verhuis naar een serviceflat of een rusthuis dan als de enige logische volgende stap. Jammer genoeg is dit niet altijd de beste oplossing. Vaak zien we dat mensen nog te actief en te goed zijn voor een rusthuis. Daarbij komende hebben serviceflats en rusthuizen meestal lange wachtlijsten en zijn ze nog eens extreem duur. Modulaire bouw gecombineerd met een verandering in de wetgeving maken mobiele zorgwoningen de ideale oplossing. Een betaalbare oplossing! Want de gemiddelde prijs van een zorgwoning is de helft van die van een woonzorgcentrum.

Hoeveel kost het om in een verpleeghuis te wonen?

Het Agentschap Zorg en Gezondheid berekent elk jaar hoeveel een verblijf in Vlaamse woonzorgcentra kostVoor 2021 lag de gemiddelde dagkost van een standaard rusthuiskamer € 60,80. In deze prijs zijn enkel huizing, zorg en maaltijden inbegrepen. Dit betekent dat het gemiddelde maandelijkse factuurbedrag meer dan € 1.850 bedraagt. Jaarlijks is dit maar liefst € 22.200. Deze maandelijkse kost ligt hoger dan het gemiddelde pensioen van de Vlaming. Waardoor er in vele gevallen een familielid moet bijspringen om de eindjes aan elkaar te knopen elke maand.

Ernesto maximo zorgwoning in de tuin

Is een zorgwoning in de tuin een goedkopere en comfortabelere oplossing?

Zelfs al komen de kosten van maaltijden, verpleging of andere zorgen bij de zorgwoning bij, dan nog is onze Ernesto zorgwoning goedkoper dan een rusthuiskamer. Een bijkomend voordeel is dat onze mobiele zorgwoning ook nog eens aanzienlijk groter is in oppervlakte dan een kamer in een woonzorgcentrum. Onze Ernesto Maximo heeft een oppervlakte van 40m² en kan uitgebreid worden tot 50m² en zelfs nog groter. Ook willen we de aanpasbaarheid van onze Ernesto’s even in de verf zetten. Het is mogelijk om volledig zelf jouw zorgwoning te ontwerpen. Zo heb je geen huis, maar meteen een warm thuis op jouw maat.

Daarnaast komt de zorgwoning in de tuin van de mantelzorger te staan. Dat kan familie zijn of een andere dierbare. De aanwezigheid van een dierbare vermindert de eenzaamheid drastisch. Naast betaalbare prijzen hebben zorgwoningen nog vele andere voordelen. Je kan ervoor kiezen om jouw modulaire zorgwoning te kopen of te huren. Na aankoop is de zorgwoning helemaal van jou. Als uw zorg verandert, kan je de zorgwoning doorverkopen of een nieuwe bestemming geven. Huren (of huur-koop) is dan weer interessanter wanneer je de kosten wilt verspreiden over een langere termijn.

 

Contacteer ons voor de verschillende manieren om een zorgwoning te financieren.

 

Verandering in de regelgeving voor plaatsing van zorgwoningen

Alternatieve zorgoplossingen zitten in de lift! Ook bij de Vlaamse overheid beginnen ze dit op te merken. Om mensen een extra steuntje in de rug te geven werd er in de zomer van 2021 het statuut “zorgwonen” uitgebreid en werd de wetgeving rondom tijdelijke mobiele zorgwoningen versoepeld.

In plaats van altijd te moeten werken met een architect en de welgekende bouwvergunning kan je nu zelf via het omgevingsloket jouw mobiele zorgwoning laten regulariseren met een vereenvoudigde melding. Dit voor een periode van max 6 jaar. Een goedkeuring van een melding duurt meestal maar 1 tot 2 maanden en er is nauwelijks voorbereidend werk nodig. Dit is aanzienlijk sneller dan wanneer je op een wachtlijst komt in een woonzorgcentrum. Dus, zoek niet langer naar een oplossing voor een specifieke zorgsituatie. Kom eens een kijkje nemen bij Ernesto