Realisaties

Wie in Bonheiden woont kent de pientere Maria. Ze is er geboren, getrouwd, heeft er een gezin gesticht en is altijd actief geweest in verschillende verenigingen. Toen haar man ernstig ziek werd en noodgedwongen vroeg naar een rusthuis moest, ruilde ze haar woning in voor een appartement. Nu ze een dagje ouder is en er alleen voor staat is het onderhouden van haar appartement te zwaar geworden. Deze week nam ze haar intrek in een Ernesto mobiele zorgwoning die we plaatsten als aanbouw aan het huis van haar zoon Luc.

 

Een moeilijke zoektocht

Tussen de dennenbomen van de gemeente Bonheiden kan je sinds kort de Ernesto zorgwoning van Maria terugvinden. Zij en haar zoon Luc kwamen langs op ons kantoor in Kampenhout na verschillende trajecten te hebben afgelopen. Luc vertelde ons al snel dat een rusthuis of serviceflat geen optie was voor zijn moeder, ze wou haar geliefde Bonheiden niet verlaten. Ook Corona speelde een grote rol in de reden waarom ze dit traject niet verder wouden bewandelen.

Door te praten met een bevriende architect kwam het idee van een zorgwoning in de tuin naar boven. Ze gingen langs bij een paar modulaire zorgwoningbouwers, maar vonden nergens hun volledige visie terug. Tot ze bij ons langskwamen. Wat Luc zozeer aansprak was, het feit dat wij een module op hun maat konden maken en niet gebonden waren aan vaste maatvoering. Ook vonden ze de grote keuze in afwerkingsmaterialen zeer interessant.

 

Naast het huis en niet achter in de tuin

Wat een extra uitdaging vormde voor dit project is het feit dat de tuin van Luc beschermd bosgebied is. Hierdoor was het weghalen van bomen, die doorheen de tuin verspreidt staan, niet mogelijk. Ernesto ging samen met Luc op zoek naar een oplossing. We stapten van onze standaard denkwijze af en kwamen op het idee om de zorgwoning als uitbreiding aan de zijkant van het huis te plaatsen. Dit was meteen voor alle partijen de beste oplossing. "Met een eigen buitendeur kan mijn mama zelf gaan en staan waar ze wilt. Ze rijdt nog zelf met de auto en gaat regelmatig op bezoek bij vriendinnen" vertelde Luc aan ons.

 

Al het comfort op een beperkte oppervlakte

Maria's mobiele zorgwoning heeft een oppervlakte van 25m². De module is voorzien van een volledig uitgeruste keuken met toestellen, een betegelde badkamer met inloopdouche, wastafel, spiegelkast en toilet. En een slaapgedeelte met een ingebouwde kastenwand in hetzelfde materiaal als de keukenkasten. Langs de buitkant werd er gekozen voor een mix van zowel triple vuren thermohout en crépi.

Als scheiding tussen de keuken / leefgedeelte en de slaapkamer installeerde we een schuifdeur, om zoveel mogelijk plaats te winnen. Voor de vloer werd er gekozen voor een grijs getinte laminaat.